Zanimljivosti

SVI ĆEMO MORATI NOSITI OVE ZELENE MASKE !! Evo zbog čega su bolje od svih ostalih !!

Srbija je jako ozbiljno shvatila sve u vezi virusa, i mnoge drzave su ali Srbija je nekako najrigoroznija. Naime oni su poceli da se pripremaju i za eventualni novi talas koronavirusa koji mnogi predvidjaju na jesen, pa su zbog toga napravili prvu turu od 30 hiljada specijalnih zastitnih maski sa filterima koji su svi napravljeni u Srbiji. Deset hiljada ce biti donacija zdravstvenim ustanovama.

“CS Solutions ” je jedna nova od 12 kompanija koju finansijski podrzava fond za inovacije, tako da se sada ukljucila u borbu protiv opasnog virusa. Ovdje se proizvode visenamjenske plasticne maske koje imaju zamjenske filtere i okji stite od svih mogucih bakterija. Takodje imate veliku zastitu i od prasine prljavstine i bilo kakvog virusa. Prvi koji su skontali za ovu masku bilo je kada je tek kretala epidemija, a nakon nekih perioda bili su napravljeni i alata i na taj nacin se uslo u saradnju sa inovatorom Pesovic Predragom koji je predjsenik Saveza izumitelja Srbije koji ima i svoju firmu u Simanovcima. “Ove makse sa filterom su visestruko bolje od onih hiruskih jer su one izradjene od plastike pa nema nikako protoka zraka i mogu se vise puta koristiti-rekao nam je Marko Radovic koji je zaposlen u toj kompaniji. Rekao je i to da je velika prednost sto se mogu dezinfikovati kuhanjem, alkoholom, asepsolom, a filteri imaju rok od cak tri godine !

Svjesni smo cinjenice da je primarni cilj da se osigura dovoljno zalihe da bi se cijela Srbija mogla podmiriti, pa je Radovic rekao kako je do sada napravljeno preko 30 hiljada ovih maski, a do kraja mjeseca cilj je napraviti 100 hiljada. Pesovic je inace licno pohvalio kvalitet maske i konstantno je nosi, i rekao je kako ce svi gradjani u brzom periodu MORATI da je nose, jer je to najbolja zastita od virusa !