OVO SVI BAŠTOVANI TREBAJU ZNATI! Pogledajte kako se pravi organsko tečno đubrivo! Odlično djeluje za rast svih biljaka! – Dizajn Doma
recepti Uradi sam

OVO SVI BAŠTOVANI TREBAJU ZNATI! Pogledajte kako se pravi organsko tečno đubrivo! Odlično djeluje za rast svih biljaka!

Mnogi vjerovatno nisu nikada culi za biljku koja se zove Gavez. Naime, vecina bastovana sadi ovu biljku u vrtu kako bi odrzali plodnost tla, a pored toga i privukli korisne biljke u svoj vrt. Naime, ova biljka je takodje korisna i odlicna za hranjenje pilica, a pored toga i kao sastojak u tekucem gnojivu za sve biljke. On sadrzi dosta elemenata u tragovima koji su neophodni za rast i razvoj biljaka. Kada je rijec o sodi bikarboni u vrtu, od nje cvjetovi cvjetaju, puzevi bjeze, a tlo se cisti. Ona je odlicna zamjena za pesticide.

Naime, u samom nasovu ste mogli vidjeti o cemu cemo danas pisati, te da se radi o veoma korisnom savjetu za sve bastovane. U nastavku teksta mozete procitati sta je sve potrebno uraditi.

LISTOVI GAVEZA

Ovo je najjednostavniji korak, sve sto je potrebno jeste da bacite svjeze lisce Gaveza u dio u kojem cete sijati krompir, luk, kukuruz ili grah. Kako to lisce propada, ono ce hraniti sve sadnice u fazi sjemena. Otkrit cemo vam jos jednu zanimljivost kada je Gavez u pitanju, a to je da raste veoma brzo, a to olaksava pravljenje gnojiva. Ova biljka se vrlo cesto koristi u biljnoj medicini, iz razloga sto se koristi za izradu tinkura za ublazavanje bolova u misicima i zglobovima.

Sada cemo vam otkriti na koji nacin mozete napraviti tekuce gorivo. Sve sto je potrebno jeste da uzmete rukavice i ostar noz. Nakon toga odrezite stabljiku, lisce i cvijet. Nekoliko stabljika je potrebno ostaviti da budu hrana za pcele, a ostalo mozete pobrati. Nakon toga uzmite veliku kantu, otprilike do 20 litara sa poklopcem. U nju je potrebno ugurati sto vise cvijeca i stabljika Gaveza. Kako bi stalo sto vise potrebno je sjeckati. U tu kantu je potrebno uliti puno vode kako bi biljke potpuno potonule. Nakon toga pokrijte i ostavite dalje od kuce da se natapa i raspada 4-6 sedmica.